Bagaimana untuk Mengoreksi, Edit dan Parafrase Kerja anda Sendiri

Aliran Kerja "Tiga Topi": Mengapa Anda Gagal dalam Penyuntingan Kendiri

Here is the hard truth: The human brain cannot Proofread, Edit, and Paraphrase at the same time.

When you try to fix a typo (Proofreading) while rewriting a sentence to lower your Turnitin score (Paraphrasing) dan checking if your argument makes sense (Editing), you are multitasking. And multitasking makes you miss things.

I tell every researcher I work with to use the “Three Hat” Method. You must wear one hat at a time, and you are not allowed to switch until that pass is done.

Laluan 1: Editor ("Penjual Daging")

  • Tujuannya: Clarity and Flow.
  • Peraturan: Ignore typos. Ignore grammar. Look at the struktur.
  • Tugasan: Adakah perenggan 1 mengalir ke dalam perenggan 2? Adakah anda mengulangi perkara yang sama sebanyak tiga kali?
  • Tindakan: Be ruthless. Cut whole sentences. If a paragraph doesn’t support your thesis, delete it. In Malaysia, we tend to write long, polite sentences (the “flower” style). Potong bunga-bunga itu. Berterus terang.

Pass 2: The Paraphraser (The “Lawyer”)

  • Tujuannya: Integriti dan Keaslian (Menurunkan Persamaan Turnitin).
  • Peraturan: Don’t look at the original source while typing.
  • Tugasan: Baca teks asal yang ingin anda petik. Fahaminya. Kemudian tutup PDF atau alihkan pandangan dari skrin. Tuliskan idea tersebut dengan kata-kata anda sendiri dari ingatan.
  • Mengapa: If you look at the source while typing, you will subconsciously copy their sentence structure (this is called “Patchwriting”), and Turnitin will flag it.

Pass 3: The Proofreader (The “Janitor”)

  • Tujuannya: Kesempurnaan.
  • Peraturan: Zum masuk kepada 150%.
  • Tugasan: Sekaranglah masanya untuk mencari koma, kesalahan ejaan dan kesalahan pemformatan. Pastikan setiap petikan mempunyai rujukan yang sepadan.
  • Silap Mata: Baca kertas kerja anda ke belakang, ayat demi ayat. Ini memaksa otak anda untuk melihat tatabahasa, bukan ceritanya.

Berhenti cuba melakukan semuanya dalam satu sesi. Rehat sebentar sambil minum kopi. Otak anda (dan penyelia anda) akan berterima kasih kepada anda.

Pemahaman Mengutip dan Editing

Setelah anda telah menyelesaikan penyelidikan anda tesis atau kertas, anda datang untuk peringkat proofreading, Penyuntingan Bahasa Inggerisdan mengutip. Kadang-kadang ketika anda telah melaksanakan beberapa konsep ke dalam kerja anda, anda mungkin ingin menggunakan teks yang sama penyelidik telah digunakan, dan rujukan itu, atau menulis semula konsep dengan cara anda sendiri (dan rujukan penyelidik anda telah diambil konsep dari). Ketika kau menulis konsep dengan cara anda sendiri, ini adalah dipanggil mengutip. Ia tidak mudah untuk parafrase a work, because you would have to be cautious to keep the same idea, but at the same time write it in a different way – your own way.

Selain mengutip, anda telah mengoreksi dan mengedit kerja anda. Ini melibatkan memeriksa anda bekerja untuk mana-mana kesalahan ejaan, tatabahasa kesilapan, baca kesilapan atau kurang dibina ayat. Yang lain dari itu, kau mungkin ingin memeriksa jika anda menyatakan anda idea dalam cara yang terbaik, dan menggunakan paling sesuai kata-kata untuk menjelaskan pemikiran anda.

Mewujudkan suasana yang Betul

Hal yang terbaik adalah mulai untuk mengoreksi pekerjaan anda setiap kali anda sepenuhnya lengkap dengan dokumen anda. Ini adalah untuk menghindari membetulkan semuanya, dan kemudian mengubah anda bekerja lebih dan lebih, jadi anda kembali untuk yang sama kesalahan lama. Tidak pernah mengoreksi atau mengubah anda bekerja di tempat yang penuh dengan gangguan. Ini berarti tv, radio, Facebook, atau hal semacam itu.

Berkesan Editing Strategi

Apabila dalam proses editing, tidak membaca dengan cepat. Sebaliknya, cuba untuk membaca sangat perlahan-lahan ke tempat kesilapan. Jika mungkin, membaca pekerjaanmu kembali kata-kata, pada perintah untuk tempat kesilapan dengan mudah. Anda mungkin juga ingin membaca bekerja di beberapa pusingan, dan semak untuk satu jenis kesalahan dalam setiap bulat.

Tip lain adalah untuk mengambil catatan sementara memeriksa untuk kesilapan. Banyak proofreaders mungkin lupa ini, walaupun ia adalah penting untuk mengambil catatan supaya setiap kali kau datang di seluruh kesilapan yang sama kemudian di halaman lain, anda boleh melihat mereka dan mereka betul dengan mudah karena kau telah mengambil perhatian mereka.

Akhir Sentuhan Profesional

Akhir sekali, cara terbaik untuk memastikan kerja anda bebas daripada ralat adalah dengan memberikannya kepada pembaca pruf yang mahir untuk menyelesaikannya. Dengan bayaran, anda boleh menghantar dokumen anda kepada profesional supaya mereka boleh mengubahnya menjadi dokumen yang bebas daripada ralat. Itulah tujuan kami di sini ;)


Penapisan Penyelidikan Anda Suara

Saya sering memberitahu pelajar bahawa langkah antara menyiapkan penyelidikan anda dan menghantarnya adalah di mana keajaiban sebenar berlaku. Ia adalah tentang mengambil idea-idea mentah tersebut dan menggilapnya sehingga ia menjadi sangat jelas. Parafrasa bukan sekadar menukar perkataan kepada elakkan plagiarisme; ia tentang menunjukkan bahawa anda telah benar-benar menguasai bahan tersebut. Jika anda boleh menerangkan konsep yang kompleks dengan kata-kata anda sendiri, anda membuktikan bahawa anda seorang pakar dalam bidang anda.

It is also important to remember that proofreading is a slow process. If you find yourself rushing to finish, you are likely missing the very errors that could trip you up later. My team and I always suggest the “round” method—looking for one type of mistake at a time. It might take longer, but the results are always better. We see so many students who feel a huge weight lift off their shoulders once they hand their work to a professional. It allows you to step back and finally relax, knowing that the small details are being handled with care. At PM Proofreading, we take that responsibility seriously because we know how much your degree means to you.

Ingin menerima penerimaan suku pertama? Ikhlaskan manuskrip anda dengan Jurnal Manuskrip Editing & Proofreading Perkhidmatan.

Perlu menulis semula teks kompleks dengan cepat? Akademik Mengutip Perkhidmatan boleh membantu.

Dr. Sara
Dr. Sara

Dr. Sara mendapat PhD dalam Ilmu Sosial dari City University of New York (CUNY), salah satu terkemuka di dunia penyelidikan institusi. Seperti yang Memimpin Kandungan Strategi pada PM Proofreading Perkhidmatan, dia menggunakan beliau tahun pengalaman di akademik penerbitan untuk membantu pelajar mengatasi "Menyemak & Menyerah" pentas dan bertemu sukar keperluan universiti. Dr. Sara bersemangat tentang mentor PhD dan Tuan penyelidik, menjadikan mereka kompleks penyelidikan ke jelas, digilap menulis untuk membantu mereka lulus dan mendapatkan diterbitkan.