PM Proofreading
Tahap 41, Vista Menara, Intermark,
Jln Tun Razak, 50400 KL
Jam Kerja
Setiap hari: 10 jam 7 malam

Anda tekan “Hantar.” E-mel anda akan dihantar ke perkhidmatan pembaca pruf. Kemudian anda tunggu.
Tetapi apa yang sebenarnya berlaku dalam tempoh 5 hingga 7 hari itu?
Ramai pelajar di Teknologi mara dan UM menganggap pembacaan pruf hanyalah imbasan perisian. Mereka membayangkan kita memasukkan tesis mereka ke dalam komputer super, menekan butang, dan voila—Bahasa Inggeris yang sempurna terhasil.
Kalaulah semudah itu.
Nyata akademik proofreading adalah kerja yang bersepah, manual dan sangat manusiawi. Apabila anda mempercayai kami dengan tesis PhD atau Sarjana anda, kami bukan sahaja mencari kesalahan taip. Kami mencari logik.
Berikut ialah "Kerja Halimunan" yang berlaku sebelum kami memulangkan fail anda:
Sebelum kita membetulkan koma, kita baca perenggan tersebut. Adakah Ayat A membawa kepada Ayat B? Atau adakah anda beralih daripada "Metodologi Penyelidikan" kepada "Kesimpulan" tanpa menjelaskan langkah-langkahnya? Jika hujah anda mengelirukan, sebarang pembetulan tatabahasa tidak akan dapat menyelamatkannya. Kita tandakan jurang logik ini terlebih dahulu.
For many Malaysian researchers, English is a second language. Often, we menterjemahkan terus dari Bahasa Melayu dalam kepala kita.
Hanya selepas gambaran besar dibetulkan, barulah kita zum masuk. Di sinilah kita mencari ralat kecil: ralat yang hilang miring dalam istilah Latin, ketidakselarasan antara "AS" dan "AS", dan penggunaan Oxford Comma yang ditakuti.
Ia merupakan proses yang perlahan, baris demi baris. Tetapi ia adalah satu-satunya cara untuk menukarkan "Draf yang Baik" kepada "Tesis Siswazah".
Proses pembacaan pruf untuk kerja akademik selalunya bermula selepas manuskrip siap. Langkah ini berlaku sejurus sebelum penerbitan atau percetakan manuskrip. Manuskrip boleh berbentuk tesis, disertasi atau artikel jurnal. Adalah penting untuk sama ada membaca pruf dokumen itu sendiri atau menyuntingnya oleh pembaca pruf yang terlatih. Dalam kedua-dua kes, ini adalah langkah kritikal yang akan memberi kesan kepada kualiti bahasa kerja anda. Adalah penting untuk menerangkan pemikiran anda dengan ringkas, lebih-lebih lagi dalam kerja akademik. Pengulas atau pembaca biasanya akan berhenti membaca manuskrip jika mereka menemui banyak kesalahan tatabahasa. Kesilapan ejaan/tipografi, kesalahan tatabahasa, kesalahan tanda baca, kesalahan struktur ayat dan kesalahan koheren adalah semua contoh kesalahan. Semasa membaca pruf kertas kerja, terdapat banyak faktor yang perlu dipertimbangkan. Semua dimensi ini harus disahkan dengan teliti dan sebarang ketidaktepatan ditangani. Secara amnya, pengulas akan mengembalikan kertas kerja anda jika ia mempunyai banyak kesalahan. Oleh itu, adalah penting untuk melengkapkan proses ini dengan betul sebelum menghantar kertas kerja anda untuk penerbitan/cetakan. Ini akan menjimatkan masa dan usaha.
This is distinct from the akademik editing process, which occurs after each draught is completed. Proofreading is a process that occurs solely at the conclusion of the writing process. It is critical to take this process seriously. The majority of writers whose native language is not English disregard this stage and send their papers directly to reviewers. That ought not to be the case. Prior to delivering the paper to reviewers, it should be thoroughly inspected. Why bother with the hassle of getting it returned and then waste time seeking for a proofreader? Why not take this step seriously prior to submitting anything? There are numerous reputable proofreaders online that would gladly review and correct your manuscript for a reasonable cost. For example, our service connects you with high-quality proofreaders who are eager to thoroughly polish your document’s English language usage and then return it in a reasonable period of time and at a reasonable fee. To obtain a percuma memetik, sila lawati halaman pertanyaan dan muat naik dokumen anda. Sila luangkan masa untuk melengkapkan butiran dan berikan sebarang permintaan khusus supaya kami dapat mempertimbangkannya. Contohnya, sesetengah pelajar lebih suka petikan mereka kekal tidak diubah oleh editor kerana mereka menggunakan perisian rujukan automatik seperti EndNote. Jika editor mengubah suai mana-mana petikan, pautan perisian antara petikan dan rujukan akan terputus. Oleh itu, sila maklumkan sebarang permintaan unik.
Kami mempunyai editor dengan pelbagai latar belakang. Sangat penting untuk menyerahkan makalah anda kepada editor yang berpengetahuan mengenai perkara itu. Dia akan memahami maksud anda ketika anda menggunakan istilah yang unik untuk subjek anda. Dia mempunyai kebarangkalian yang lebih baik untuk mengenal pasti kesalahan daripada editor dengan latar belakang yang berbeza. Oleh itu, ini adalah satu lagi perkara yang perlu dipertimbangkan. Editor dapat diakses oleh individu dengan pelbagai latar belakang. Oleh itu, pastikan untuk menyatakan bahawa anda memerlukan pembaca bukti dengan kepakaran dalam bidang anda. Kami mempunyai kira-kira 20 pembaca bukti, dan ada kemungkinan besar anda akan menjumpainya dengan kepakaran dalam bidang anda.
Kami merangkumi kedua-dua tesis dan kertas penyelidikan dan mengenakan bayaran yang berpatutan kepada pelajar. Tesis Sarjana boleh mengambil masa sehingga lima hari untuk disiapkan, manakala tesis PhD mengambil masa kira-kira seminggu. Kertas kerja selalunya dikembalikan dalam tempoh dua hingga lima hari. Kami mengenakan harga yang lebih rendah berbanding organisasi lain sambil mengekalkan tahap kualiti yang sama. Oleh itu, jangan teragak-agak untuk menghubungi kami jika anda memerlukan bantuan dengan manuskrip anda!
Aku selalu beritahu pelanggan saya yang terbaik waktu untuk berpikir tentang proofreading adalah beberapa minggu sebelum anda sebenar tenggat waktu. Jika anda meninggalkan ia kepada sangat menit terakhir, anda mungkin merasa bergegas dan lupa untuk memberikan editor maklumat penting, sama seperti anda menggunakan EndNote atau jika anda perlu mengikuti khusus university gaya. Mengambil sedikit tambahan waktu untuk merancang dahulu membuat seluruh proses lebih lancar untuk semua orang.
Aku juga telah melihat berapa banyak yang segar set mata boleh membantu, terutama apabila anda telah mencari di halaman yang sama selama berbulan-bulan. Otak anda bermula untuk ketinggalan perkara yang mudah kerana ia sudah tahu apa yang anda ingin mengatakan. Apabila salah satu editor kami terlihat di tempat kerja anda, mereka melihat ia untuk pertama kalinya, hanya seperti anda pelancong lain akan. Ini sebabnya kami berusaha keras untuk perlawanan kertas anda dengan seorang editor yang tahu bidang anda, mereka boleh melihat apabila teknikal kata yang digunakan salah, yang umum editor mungkin terlepas.
Pada akhirnya, matlamat saya adalah untuk membantu anda mendapatkan kerja anda diterima tanpa sebarang kelewatan yang tidak perlu. Kami memastikan harga kami berpatutan kerana kami tahu betapa banyak tekanan yang dihadapi oleh pelajar, dan kami mahukan penyuntingan berkualiti tinggi menjadi sesuatu yang mampu dimiliki oleh semua orang. Jika anda bimbang tentang bahasa Inggeris anda atau hanya ingin memastikan idea anda jelas, kami sedia membantu. Di PM Proofreading, kami mengambil kerja keras anda dan memberikan sentuhan profesional terakhir yang diperlukan untuk berjaya.
Bersedia untuk memulakan proses? Hantar manuskrip anda ke Perkhidmatan Pembacaan Pruf Tesis hari ini dan biarkan editor manusia kami menggilap karya anda.