The Ultimate Proofreading Panduan untuk Akademik

The Ultimate Proofreading Panduan untuk Akademik

Proofreading adalah satu proses yang melibatkan memeriksa manuskrip / dokumen / teks anda untuk mengenal pasti dan kesilapan betul dalam ejaan, tatabahasa dan gaya. Proofreading biasanya berlaku pada draf akhir manuskrip akademik, tepat sebelum ia dicetak atau diterbitkan. Penulis adalah biasanya pada versi akhir dalam situasi ini. Pembaca, terutama pengulas jurnal, akan segera berhenti membaca manuskrip jika mereka mengesan pelbagai kesalahan dalam tempoh yang singkat. Penonton anda juga akan menjadi kurang bersemangat untuk terus membaca manuskrip anda jika mereka tersandung apabila kesilapan jelas. Satu atau dua kesilapan adalah baik – kita semua melakukan kesilapan sebagai manusia, dan tiada siapa yang sempurna. Tetapi untuk meninggalkan kesalahan umum yang jelas dan jelas akan menyebabkan anda kehilangan nilai anda, kredibiliti dan reputasi. Ini adalah benar terutamanya jika menghantar manuskrip anda kepada jurnal berkualiti tinggi. Adalah penting untuk mengoreksi teks diri sendiri jika anda mempunyai kemahiran, atau hantar ke editor profesional untuk mempunyai melihat ia. Sebuah penerbitan yang baik pasti akan kehilangan kredibiliti berharga jika kandungan yang buruk bertulis. Sebuah penerbitan yang baik harus mempunyai penulisan yang baik.

Untuk berkesan mengoreksi manuskrip akademik, adalah penting untuk mengubah diri anda dengan pembaca, dan bukan seorang penulis. Bayangkan anda adalah pembaca dan berhati-hati memeriksa teks untuk kesilapan. Ingat, ini adalah satu proses satu masa, dan apabila diterbitkan, manuskrip anda tidak lagi di bawah kawalan anda – anda tidak lagi boleh mengeditnya. Oleh itu, adalah penting untuk dimasukkan ke dalam masa dan usaha di peringkat proofreading ini terakhir sebelum penyerahan. Pada ketika ini, penulis biasanya letih dan terbakar dari semua tekanan, dan mahu menyerahkan manuskrip mereka dan mendapatkan ia lebih dengan seberapa segera yang mungkin. Bagaimana anda boleh mengambil masa untuk proofreading dan mengedit manuskrip? Adalah penting untuk melupakan untuk sekurang-kurangnya dua hari. Pada masa ini, ia adalah idea yang baik untuk keluar dan melakukan sesuatu yang anda menikmati untuk membebaskan fikiran anda dari kerja anda. Kemudian anda boleh kembali dengan fikiran yang segar, menjadikannya lebih mudah bagi anda untuk memberi tumpuan sepenuhnya kepada proses suntingan.

Sebaik sahaja anda telah kembali selepas rehat dua hari itu, anda boleh mula untuk membetulkan manuskrip. Tetapi sebelum anda mengoreksi, pastikan bahawa anda benar-benar dilakukan dengan menulis kandungan, idea-idea, kaedah, perbincangan, dan lain-lain dalam karya. Kertas yang tidak lengkap akan menyebabkan lebih proofreading di kemudian hari, terutama apabila anda perlu bergerak keping teks sekitar. Perkara seterusnya yang perlu dilakukan sebelum anda mula adalah untuk menghapuskan apa-apa perkataan yang tidak perlu. Jangan mengulangi idea-idea, dan tidak menggunakan jangka panjang ke ayat. Pengulas seperti ayat pendek yang mudah dan tepat. Pastikan anda menyesuaikan diri mereka, dan mengurangkan penggunaan koma. Sekarang senaraikan semua kesilapan yang anda tumbuhan untuk mencari di seluruh teks. Ini boleh menjadi kesilapan ejaan, kesilapan tanda baca, kesalahan tatabahasa, ayat pelarasan struktur, dan sebagainya ini akan digunakan sebagai rujukan semasa proses proofreading sebenar.

Sekarang anda akhirnya boleh bermula dengan suntingan. Berikut adalah senarai strategi dan teknik untuk membantu anda dengan proses proofreading efektif. Sila senaraikan mereka turun di suatu tempat; Saya pasti mereka akan memberi manfaat dan menyumbang kepada ketepatan keseluruhan kertas.

Gunakan softcopy bercetak dan tidak bercetak a.
Ini adalah sangat penting. Membaca terus dari skrin komputer adalah sukar, dan akan menyebabkan anda terlepas kesilapan yang mungkin sangat jelas, apatah lagi sakit mata dan postur masalah ini akan menyebabkan, terutamanya jika manuskrip adalah panjang. Jadi mencetak dan kemudian membaca dari hardcopy sebaliknya. Ini adalah satu teknik yang amat berkesan yang pelajar sering gagal untuk memohon. Menggunakan hardcopy juga akan membolehkan anda untuk dengan mudah menyerlahkan dan mengulas kesilapan dikesan.

Baca dengan kuat.
Ini akan membolehkan anda untuk mengesan masalah yang sebaliknya akan disembunyikan apabila membaca senyap. Ini amat terbukti berkesan jika anda mahu untuk mengesan jangka pada ayat, yang anda boleh dengan mudah mengenali semasa membaca teks dengan kuat.

Gunakan penyemak ejaan.
Adalah salah untuk bergantung sepenuhnya pada penyemak ejaan. Walau bagaimanapun, ia adalah idea yang baik untuk menggunakannya selepas anda selesai membetulkan kerja anda. Dengan cara ini, mana-mana ejaan atau kesilapan tipografi anda telah terlepas akan ditandai oleh penyemak ejaan. Ini sangat berguna pada akhir proses ini. A penyemak ejaan adalah perkara biasa dalam banyak perisian penyuntingan teks seperti Microsoft Word. Jika anda tidak menggunakan perisian ini, ramai dam ejaan yang baik boleh didapati secara bebas dalam talian.

Menyemak setiap jenis kesilapan secara bebas.
Ini adalah satu pendekatan yang baik untuk digunakan jika anda cenderung untuk mempunyai pelbagai jenis kesilapan dalam teks. Anda boleh membaca teks yang selama empat atau lima pusingan. Dalam setiap pusingan, anda boleh cuba untuk mengesan satu jenis kesilapan. Sebagai contoh, dalam pusingan pertama, anda boleh cuba untuk mengesan kesilapan ejaan, di kedua anda boleh cuba untuk mengesan kesalahan tatabahasa, dan sebagainya. Satu pusingan yang berasingan yang boleh dilakukan untuk memastikan subjek dan kata kerja dalam perjanjian, seseorang boleh dilakukan untuk kesilapan tunggal-jamak, dan lain-lain

Baca ke belakang.
Ini adalah pendekatan yang baik untuk digunakan apabila cuba untuk mengesan kesilapan ejaan. Apabila anda membaca secara normal, anda cenderung untuk membaca dengan cepat kerana anda sudah tahu apa kandungan adalah tentang. Tetapi apabila anda membaca ke belakang anda terpaksa untuk membaca perkataan individu, perkataan demi perkataan. Ini menjadikan ia mudah untuk memastikan tiada kesilapan ejaan dalam teks.

Menggunakan rujukan tatabahasa.
Ia adalah idea yang baik untuk menyimpan beberapa rujukan yang boleh dipercayai yang mengandungi peraturan tatabahasa, dan kamus untuk digunakan untuk memeriksa bagaimana perkataan dieja. Tesaurus A juga boleh datang berguna ketika mencari sinonim untuk menggantikan kata-kata yang diulang terlalu banyak.

Dapatkan kawan-kawan anda untuk membantu.
Ia sentiasa lebih berkesan untuk mempunyai sepasang segar bola mata melihat teks. Ini sentiasa menyebabkan orang lain mengesan ralat yang anda tidak mampu. Oleh itu sentiasa ada orang lain yang mahir dalam membetulkan kesilapan berhati-hati membaca manuskrip anda dan menunjukkan kesalahan anda mungkin telah terlepas.

Menyewa pembaca pruf profesional.
Walaupun anda mahir dalam hal ini, anda adalah manusia, dan oleh itu anda membuat kesilapan. Pembaca pruf A akan menyerlahkan semua kesilapan yang anda mungkin telah terlepas pada pusingan akhir. Sesetengah penulis profesional yang menghantar kerja mereka kepada editor untuk menggandakan cek dan memastikan mereka tidak terlepas apa-apa yang penting. Kerja anda akan diterbitkan selepas peringkat ini, dan anda tidak lagi mampu untuk membetulkan apa-apa kesilapan. Oleh itu adalah penting untuk mendapatkan pembaca pruf untuk melengkapkan pusingan akhir pembetulan sebelum penyerahan. Dengan cara ini sekurang-kurangnya anda akan menjadi positif bahawa tidak ada lebih banyak kesilapan dalam kerja anda.

Tukar fon.
Orang biasanya mengabaikan ini kerana mereka percaya ia tidak akan membantu. Tetapi yang benar adalah bahawa ia akan, walaupun sedikit. Apabila menggunakan fon yang sama anda telah menjadi biasa dengan, anda secara semulajadi akan mempercepatkan apabila mencari kesilapan. Tetapi ini akan memaksa anda untuk melambatkan, kerana fikiran anda memerlukan lebih masa untuk memproses perkataan yang ditulis dengan cara yang baru. Ini akan menipu minda anda, dan anda akan fikir ia adalah dokumen baru, yang akan membolehkan anda untuk menghabiskan lebih banyak masa membacanya. Ia juga boleh membantu dalam memberikan anda perspektif yang berbeza tentang cara kandungan yang ditulis. Ciri-ciri lain teks yang boleh diubah selain daripada fon, termasuk saiz teks, warna, jarak dan gaya.

Jika anda mempunyai sebarang cadangan atau strategi yang tidak disenaraikan, masukkan dalam komen di bawah.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

en_USEnglish